FinancialQuest

bedrijfsadvies

Actualiteit


2023 september: 

Economisch ontwikkelingen door de bril van FinancialQuest, Intermediair voor zakelijke financieringen

De economie draait weer op volle toeren na de coronapandemie. Verhogingen van personeelskosten, prijzen, huren en de rente zijn aan de orde van de dag. Als intermediair heb ik dit jaar een grote verschuiving gezien in het soort financieringsverzoeken als gevolg van deze economische ontwikkelingen. Voorgaande jaren was ik zeer regelmatig aan het werk met het verkrijgen van financieringen voor aankoop van onroerend goed voor eigen gebruik of de verhuur omdat dit zorgde voor lagere huisvestingskosten of een mooi rendement. Door de sterk gestegen rente én de gestegen overdrachtsbelasting zijn de aankopen en financieringen van onroerend goed sterk teruggelopen.


Het aantal bedrijfsovernames dat ik recentelijk gefinancierd heb is daarentegen zeer sterk gestegen. Verkopers zien na corona weer mogelijkheden om hun bedrijf voor een acceptabele prijs te verkopen en kopers zien een sterk toegenomen aanbod én zien ondanks de gestegen rente de toekomst weer positief tegemoet. Mocht je in een overnametraject zitten, waarbij een financieringsvraagstuk speelt, of mocht een van je klanten in een overnametraject bezig zijn. Ik begeleid je graag in het financieringstraject, want een overnamefinanciering is niet zomaar geregeld. Het is een intensief aanvraagtraject, waarbij expertise echt noodzakelijk is. Voor kleine overnamefinancieringen (die juist veel voorkomen in het MKB) kun je bij sommige financiers niet terecht en financiers worden ook steeds kritischer op de wijze van aanlevering van een financieringsverzoek. Daarnaast kunnen er grote verschillen zitten tussen de voorwaarden die door financiers gesteld worden. Ik ervaar dat het inschakelen van een ervaren intermediair steeds noodzakelijker wordt voor dit soort financieringsaanvragen.


In de jaarrapporten die ik dagelijks inzie, zie ik helaas dat veel ondernemers nog aanzienlijke schulden hebben bij de belastingdienst als gevolg van de coronamaatregelen. Door deze schulden en de stijgende kosten van o.a. personeel, inkoop en energie, voorzie ik het aankomende jaar dat een groter wordende groep ondernemers noodgedwongen zijn of haar onderneming zal moeten verkopen of staken, omdat zij niet meer in staat zijn de aflossingsverplichtingen te voldoen. Ook de stijgende rente gaat bij herfinancieren zorgen voor extra uitdagingen in de terugbetaling.

Tips en aandachtspunten voor 2023-2024

  • Heb je overtollige liquiditeiten in je onderneming en overweeg je om extra af te lossen op een financiering. Denk goed na of je in het aankomende jaar nog investeringen gaat doen waarvoor misschien weer geleend moet gaan worden. De rente van een bestaande financiering zal namelijk in veel gevallen goedkoper zijn dan de rente op een nieuw af te sluiten lening. Je kunt dan beter zorgen voor een grotere eigen inbreng bij de investering.
  • Krijg je te maken met een renteverlenging op een zakelijke lening. Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik kan je advies geven of het een marktconforme rente betreft. Mogelijk dat herfinanciering elders een betere optie is.
  • Heb je verhuurd onroerend onroerend goed, dan kan het bij een renteverlenging voorkomen dat je extra moet aflossen, omdat je door de gestegen rente niet meer aan de voorwaarden (w.o. de ICR (=rentedekkingsgraad) voldoet. Voor de financiering van verhuurde woningen kan ik je helpen met herfinanciering van deze leningen, zonder dat er extra afgelost hoeft te worden. Speelt dit bij jou, neem dan vrijblijvend contact met mij op.
  • Wil je een investering in een aankoop of bedrijfsovername gaan doen en wil je weten of dit betaalbaar én met name ook financierbaar is voor jou? Neem dan contact met mee op. Ik maak graag een betaalbaarheids- en financierbaarheidsadvies voor je op. Ik heb op doorverwijzing van een van de banken al een aantal van deze adviezen voor hun klanten uit mogen voeren.

 

FinancialQuest werkt samen met o.a. de volgende financiers:

Om financieringsverzoeken nog sneller en gemakkelijker te kunnen realiseren voor u als ondernemer, werkt FinancialQuest o.a. samen met ABN Amro, ING Bank, Rabobank, SNS Bank, Qredits, ABC Finance, DLL, ING Lease, ABN Amro lease, CapitalBox, Lendico, FundingCircle, New10, RNHB, KNAB, Collin Crowdfunding, Horeca Crowdfunding Nederland, diverse vastgoedfinanciers (waaronder NIBC, RNHB, De Nederlandse, Casarion en SolidBriq). Daarnaast heb ik diverse regionale samenwerkingen met hypotheekadviseurs voor woningfinancieringen.


Blog

Lees hier mijn laatste blog "Wat wil je eigenlijk uitstralen?" over het schrijven van een ondernemersplan. In veel ondernemersplannen ontbreekt het aan een goed beeld van wat iemand van/in de onderneming kan verwachte.